Kinderwens De Brug

Fietsen en onderhoud

Zaterdag heb ik mijn fiets schoongemaakt. Het stond al heel lang op mijn to do list, maar het kwam er niet van, er zijn tenslotte altijd leukere karweitjes te verzinnen.. maar man- en zoonlief gingen ook aan de slag om van 3 fietsen 2 te maken, dus toen kon ik niet achterblijven. M’n ketting gesopt en gepoetst, mijn velgen geboend en het tandrad blinkt ook weer. De fiets loopt weer als een zonnetje, helemaal geluidloos. Geen gekraak en geknars richting AH, maar wel een nat zadel vanwege al het spoelwater… gelukkig was m’n broek donker!

Want waarom zou je eigenlijk je fiets poetsen? Niet echt een superleuke klus: vieze handen, smerige doekjes, vette olie en een natte kont als beloning.. (ik heb een leren zadel, dat droogt niet zo snel).

Je kan natuurlijk ook gewoon elke paar jaar een nieuwe fiets kopen, hoef je ook niet te poetsen, of het uitbesteden aan de fietsenmaker. Kan ook, kost wat meer.

Onderhoud van je fiets is net als onderhoud van je lijf: sporten, goed eten en naar de dokter als er wat hapert aan je mechaniek. Maar onderhoud van je geest? Iets moeilijker. Gaat meer richting vieze doekjes en vette olie. Maar blijven lopen met je zorgen en problemen kan ook eindigen in een vastloper of een totale ineenstorting, oftewel een gebroken ketting. En dan heb je ook echt een probleem. Dan ontstaan de chronische klachten, de stress in je ademhalingssysteem of een burn-out.

En wat is het onderhoud dan precies? Praten over wat je dwars zit, wat je hart bezwaard en waar je je zorgen over maakt. Want net als bij de fiets; de vettigheid op je ketting blijft lekker kleven tot je het er zelf af veegt. Dus; de stress in je systeem blijft zitten waar het zit totdat jij zelf er eerlijk naar kijkt om schoon schip te maken.

Van niet uitgesproken verdriet, angst en frustratie kan je maagpijn krijgen, of kortademig worden wanneer er niet genoeg ruimte meer is in je borstkas. Niet alle problemen verdwijnen dan als sneeuw voor de zon, dat is duidelijk, maar soms kan je leren er anders naar te kijken en meer mogelijkheden ontdekken in jezelf om er mee om te gaan. We hebben een enorm potentieel als mens om te ontdekken en te gebruiken. Maar net als bij het onderhoud van je fiets; het is even een werkje, maar dan ben je blij dat je weer knars- en kraakloos naar de AH kan fietsen…