Kinderwens De Brug

Miskraam, IVF en kinderwens

Miskraam, IVF en kinderwens

In januari was ik uitgenodigd in Amsterdam om als deskundige feedback te geven op het project “Iedereen verdient familie”. Een project van de zoon van mijn vriendin op de Hogeschool voor media en communicatie.

Waarom ik daar was? IVF, zwangerschap en de kinderwens van vrouwen zijn onderwerpen die mij na aan het hart liggen. Een nieuwe wereldburger op de wereld zetten is een wonderschone gebeurtenis. Wanneer dit verlangen geen vrucht kan dragen is dit heel verdrietig.

Maar weet je misschien ook dat deze nieuwkomer zelf ook een verlangen heeft om te komen? Want hoe is je kinderwens ontstaan? Is deze wel van jou? Of komt deze van het kindje dat graag bij jou geboren wil worden? Misschien is het kindje wel al om je heen en heeft het al een poging gedaan om bij je te komen en is dit mislukt. Was het voor hem of haar een generale repetitie…….

Zelf heb ik ook een miskraam gehad, en ik vond dit een emotionele gebeurtenis. Ik had al twee kinderen en hierdoor begon ik niet te twijfelen aan mijn lichaam. Bij een eerste zwangerschap ligt dit heel anders, dan weet je niet of je lijf het wel kan, of het het wel “doet”. Dan slaat onzekerheid toe en neemt angst de plaats in van vertrouwen.

Wanneer je graag zwanger wil worden, wil je steun ervaren van de omgeving, en geen botte opmerkingen. Want veel vrouwen met een kinderwens ervaren veel onbegrip en tegenwerking. Dan wordt het moeilijk te geloven in een goede afloop of voel je je gewoon heel alleen. Het vervelende hiervan is dat wanneer je veel spanning voelt, gaat je lijf in de overlevingsstand en komt er van rust, laat staan van een zwangerschap, niet veel terecht. Je lichaam maakt dan te veel stresshormonen aan en dat is precies het tegenovergestelde van wat je lijf nodig heeft om een zwangerschap te laten ontstaan. Dan is de herstelstand van je lichaam uitgeschakeld, of op z’n minst naar de coulissen verbannen. Gewoon “out”.

Maar wat dan wel?

Terug naar de basis met aandacht voor je innerlijke jij en je jasje.

Oftewel je lijf..

Wanneer je je herkent in dit verhaal, of iemand kent die gebaad is bij een afspraak met mij, is dit de weg: