Kinderwens De Brug

Weer naar de schoolbanken!

Het is nu extra bijzonder doordat het een onderdeel is waar ik slechts een beetje aan heb gesnuffeld tijdens een andere module. We gaan nu in de buik de organen vinden, voelen en de motiliteit leren beluisteren. Een soort “easy listening” in je buik dus…

Elk orgaan beweegt in je lijf, je nieren gaan wel 3 cm op en neer tijdens je ademhaling. Zo kunnen ze makkelijk 600 meter afleggen per dag! Tijdens hele intensieve ademhaling wel tot 10 cm.

Maar ook een nier of een lever heeft een eigen beweging die je kan voelen, en dat noem je dan de motiliteit. En wanneer deze beweging door ziekte of andere oorzaken verandert, verandert dus ook de motiliteit en daarmee de vitaliteit van je orgaan.

Je kan je misschien wel voorstellen dat als je nieren niet meer vrolijk meebewegen met je ademhaling, dit pijn gaat doen. Dit trekt vervolgens aan het weefsel eromheen en uiteindelijk aan de wervelkolom en krijg je last van je rug. Het is dus niet alleen voor jou als geheel belangrijk om te bewegen, maar ook voor je organen afzonderlijk.

Je lever noemen ze in het oosten “de zee van emoties”. Wanneer er sprake is van een depressie, is de motiliteit, dus de beweging van de lever zelf, aangedaan. Je zou kunnen zeggen dat je emoties “neerslaan” in je lever. Goed voor je gevoel en je emoties zorgen, is dus goed voor je lever!

Ook kan je de beweging van de schedelplaten voelen, dat noemen we de flexie en extensie van het cranio sacraal systeem. De hersenen worden voorzien van vloeistof wat in een ritmische beweging in- en uit de hersenen stroomt. Schoon water erin, rommel eruit. Zo ongeveer.

Er is dus heel wat gaande in je lijf dat je niet meteen ziet. Littekens kunnen het verglijden van organen langs elkaar bemoeilijken, door een ontsteking kan bv het longvlies minder flexibel worden en klachten veroorzaken. Die op den duur chronisch kunnen worden.

In juni ga ik dieper in het lichaam duiken, met als resultaat een grotere kennis en gevoeligheid voor het buikgebied. Maar eerst mijn boek doorspitten, nog 133 pagina’s te gaan…

Wil je ook je eigen gevoeligheid voor je lichaam en je gevoelens vergroten, is een sessie Cranio altijd een aanrader. Leren luisteren naar je diepe wensen en verlangens geeft je lichaam niet alleen een boost, ook je geest profiteert!