Wil je mijn e-book met meer gratis tips?

Laat dan op het contactformulier je e-mailadres achter en ik stuur het toe.


Wat kan je doen om ontspanning te bevorderen?

  • Voeten wisselbaden: twee grote brede emmers nemen, waarbij de ene emmer gevuld is met ijskoud water (zonder ijsblokjes maar wel zo koud mogelijk) en de andere emmer gevuld met zo heet mogelijk te verdragen water, gevuld met zuiver zout. Dan ga je 10-15 tellen in het koude water met beide voeten, en 2,5 minuten in het warme water. Dit doe je gedurende 10 tot 15 minuten. Het teveel aan energie van het bovenlichaam zakt dan naar beneden. Dan ben je makkelijker in staat om je te ontspannen.
  • Leg s ’avonds voor je gaat slapen je handen op je achterhoofd. Hierdoor ontspannen je hersenen en kunnen alle indrukken die je hebt opgedaan op de dag, tot rust komen.
  • De vierkante ademhaling

Bij deze ademoefening wordt de adem verdeeld in vier fasen; 1) inademen, 2) vasthouden met volle longen, 3) uitademen en 4) vasthouden met lege longen.

Deze vier fasen duren bij deze oefening allemaal even lang. De adem verloopt hierdoor in een vast ritme. Hoewel het een veilige oefening is, moet je als je met deze oefening begint, dit langzaam opbouwen. Dan begin je alleen met 1), het inademen en daarna met 3), het uitademen. Wanneer je hier genoeg ritme in kan brengen, en wanneer je je hier fijn bij voelt, dan kan je het uitbreiden met het vasthouden van de adem, dus 2 en 4.

Soms is het belangrijk om eerst te beginnen met het verlengen van 3), het uitademen. Dit heeft een reinigend effect. Dus dan eerst bijvoorbeeld 3 tellen inademen, en dan 5 tellen uitademen. Voel en ervaar hoe dit is! Het is niet de bedoeling dat je het met deze oefening benauwd krijgt. Het belangrijkste is dat de ademhaling ritmisch verloopt. Het doel is: 4 tellen in, 4 tellen vast, 4 tellen uit, 4 tellen vast. Daarom heet het de vierkante ademhaling.

Wanneer de vierkante ademhaling te belastend is, is het belangrijk naar je lichaam te luisteren. Probeer hoeveel tellen voor jou mogelijk zijn. Wat je bijvoorbeeld kan doen is dat je de tijdsduur waarin je de adem vasthoudt halveert. De adem gaat dan bijvoorbeeld als volgt:

4 tellen in;

3 tellen vast,

6 tellen uit;

3 tellen vast.

Het effect van deze oefening:

De longen worden sterker, het vasthouden van de adem met volle longen heeft een reinigend effect. Prana (= levensenergie) wordt gelijkmatig verdeeld over het lichaam en de chakra’s worden in gelijke mate opgeladen. Het zenuwstelsel wordt gestabiliseerd, met als gevolg helderheid en innerlijke rust. Je baby krijgt daardoor ook weer verse zuurstof.

  • Wat kan je doen bij de bevalling om het voor jezelf en je kindje ontspannener te laten verlopen? Wanneer je een wee hebt kan je na of tijdens de wee denken; “met elke wee geef je weer een beetje mee”. Dat geeft je het gevoel het samen te doen met je kindje en heb je ook contact met je baby, die ook de hele bevalling vast heel spannend vindt!