Over Sarina

“Het geheime leven van het ongeboren kind” heeft jarenlang op mijn nachtkastje gelegen. Alles wat ik te pakken kon krijgen over zwanger zijn en de tijd voor de conceptie en daarna, fascineerde mij. Ik vroeg me vaak af hoe ik bij mijn eigen ouders terecht was gekomen, of ik ze al kende voor mijn geboorte en wat mijn relatie was met mijn broer en zussen. Ik heb mijn geboorteproces herbeleeft, om te ervaren dat ik er tegenop zag om geboren te worden maar het wel prima naar m’n zin had in de baarmoeder. Als een rode draad liep door mijn leven de vraag: “hoe en waarom ben ik hier op aarde en wat heb ik hier te doen en te leren?”. Ik heb regressies naar vorige levens gedaan en kwam erachter dat deze niet altijd zo geweldig waren als ik had gehoopt. Het leven voor de geboorte bleek soms pijnlijk en buitengewoon. Een leerproces is het leven op aarde, ontdekte ik. Langzamerhand vielen alle stukjes op z’n plaats en voel ik me nu thuis in mijn leven en mijn lijf.

Tijdens mijn eigen zwangerschappen ging ik natuurlijk op zoek naar het kindje in mijn buik. Ik heb geprobeerd contact te leggen met de baby, wat soms lukte en soms niet. Tijdens meditaties kreeg ik de naam door van mijn oudste zoon en voelde ik na zijn geboorte al de aanwezigheid van mijn eerste dochter. Tijdens de geboorten heb ik ze steeds bemoedigd tussen de weeën door, om ze te laten voelen dat ze welkom waren. De miskraam na haar geboorte kwam als een verassing en lang heb ik met de vraag rondgelopen: “waarom, waarom ik?”. Daar kreeg ik geen antwoord op. Soms blijven vragen onbeantwoord.

Enkele jaren geleden kwam ik Anna Verwaal tegen op facebook. Zij legt verbanden tussen conceptie, zwangerschap en geboorte ervaringen. Mijn hart ging helemaal open en met veel enthousiasme heb ik een aantal van haar workshops gevolgd. Volgens Anna kan het moeilijk zwanger worden bijvoorbeeld ook te maken hebben met het niet verwerkt hebben van je eigen geboorte. Een heel lang en eenzaam verblijf in een couveuse kan je vertrouwen in jezelf behoorlijk ondermijnen en het verlies van een ouder tijdens een zwangerschap doet ook iets met het baby’tje. Zo zijn er nog heel veel verbanden te leggen.

Wanneer ik vrouwen spreek die moeilijk zwanger worden maakt het me vaak boos en verdrietig dat ze vaak alleen gezien worden als een lichaam waaraan iets mankeert. Met alleen de focus op de hormoonspiegel, het bijhouden van je cyclus en alle onzekerheid die erbij komt kijken. Veel vrouwen vinden dat er aan het hele emotionele stuk te weinig aandacht wordt geschonken. Volgens mij ga je dan ergens aan voorbij. Het hele proces van conceptie, zwangerschap en geboorte is van een enorme invloed op je huidige leven.

Onverwerkte trauma’s, meerdere miskramen kunnen hun oorsprong hebben in de familielijnen. Het verliezen van een naast familielid tijdens de zwangerschap bijvoorbeeld vormt ook een achtbaan aan gevoelens en emoties voor moeder en kind. Of het geboren worden met de navelstreng nog om je nek. Dan kan je de rest van je leven last hebben van strakke boorden of sjaaltjes. Zwanger worden, groeien in de baarmoeder en geboren worden werkt allemaal door op jezelf en op de baby.

Het is niet altijd een kwestie van: “Spermatozootje zwemt naar eicel en BOEM, we hebben een match, en we leven nog lang en gelukkig….”. Ik vind dat ook de kant van het kind te weinig wordt belicht. Ook een baby’tje is een persoontje waar rekening mee gehouden moet worden. Door samen op zoek te gaan naar verbanden die de zwangerschap mogelijk in de weg staan help ik mee om de poort naar geluk te openen.


Wat mij speciaal maakt, is:


 • Dat ik werk vanuit mijn hart. Mijn missie is om samen met jou te zoeken naar mogelijkheden in plaats van naar onmogelijkheden, vanuit de sterke en positieve kanten die jij in je hebt. Iedereen heeft talenten en krachtige kanten, die misschien even zijn ondergesneeuwd. Deze kunnen echter ook weer anders bekeken worden, zodat je valkuil ook je kracht kan worden.
 • Dat ik een groot invoelingsvermogen heb en met mijn handen op je lichaam kan voelen waar je pijn zit. Tijdens een behandeling voel je de energie stromen en ben je naderhand opgeladen en tot rust gekomen.
 • Dat het mijn kracht is om tot de kern van de zaak te komen, zodat je zelf de regie over je leven terug kan pakken. Ik werk met creativiteit, verbeelding, overtuiging en gevoeligheid, om dingen weer in balans te brengen.
 • Dat ik goed ben in het leggen van een relatie tussen dingen die je zelf mogelijk over het hoofd hebt gezien, zoals de relatie tussen kortademigheid en het stellen van grenzen bijvoorbeeld.
 • Dat ik betrokken ben, zorgzaam, warm, aandachtig en bemoedigend. Ik verbind in mijn werken met jou lichtheid met diepgang, kennis met levenservaring en ik vind het belangrijk dat je na een consult blijmoediger en hoopvoller de deur weer uitgaat.


Als je mij zou kennen, zou je weten dat ik hou van:


 • Wandelen in de bergen, op het Pieterpad (bijna helemaal gelopen) en de Camino: de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella,
 • Van mediteren elke dag, waardoor ik me opgetild en energiek voel,
 • Yoga, vooral in de zomer op het strand!
 • Zwemmen in de vaart bij Montfoort
 • Praktische spiritualiteit; hoe blijf ik met mijn beide benen op de grond zodat ik met mijn hoofd en geest steeds hoger kan reiken.
 • Achter mijn naaimachine zitten en kleding maken. Hiervan wordt ik helemaal zen.

Dit was mijn verhaal, voel je verbinding en is er iets in dit verhaal wat je aanspreekt, neem dan contact met mij op. Wil je weten hoe dit voor jou van toepassing kan zijn? Maak dan een afspraak voor een gratis telefonisch consult of een skype sessie.