Wat is Cranio-Sacraal therapie?


Cranio-Sacraal therapie kan erg goed zijn voor een stimulatie van de zwangerschap. Het is dus niet onbelangrijk om op zoek te gaan naar een Cranio-Sacraal therapie specialist wanneer je zwanger wenst te worden. Daarom bied ik Cranio-Sacraal therapie aan in Zuid-Holland. Het uitgangspunt bij de Cranio-Sacraal therapie is dat het lichaam een eenheid vormt en een zelfgenezend vermogen heeft. Door ziekte, stress, een ongeluk of verkeerde voeding kan het zelfgenezend vermogen verzwakt zijn. Het lichaam heeft dan hulp nodig om van de klachten af te komen. Cranio-Sacraal therapie helpt dan om het zelfgenezend vermogen weer in gang te zetten. Als Cranio-Sacraal therapie specialist, in Zuid-Holland, zoek ik graag op wat ik voor jouw zwangerschap kan betekenen.

Cranio-Sacraal therapie is goed voor de zwangerschap

Deze vorm van therapie is ontstaan vanuit de osteopathie, die ervan uitgaat dat alle structuren in het lichaam direct of indirect met elkaar verbonden zijn. Beperkingen, zoals te veel trek van het bindweefsel, kunnen hierbij klachten veroorzaken op vele plaatsen in het lichaam. Als een elastisch web verbindt het bindweefsel organen, weefsels en botten met elkaar. Dit geeft stevigheid aan het lichaam, maar ook beweeglijkheid. Elke zenuw, spier en elk bloedvat is bekleed met een eigen stukje. Het beschermt, steunt en houdt alle onderdelen keurig op de juiste plaats en verbindt ze met elkaar. Dit bindweefsel is ook de drager van het Cranio-Sacraal ritme. Belangrijk is dat het bindweefsel meebeweegt en ‘verglijdt’ tijdens al onze bewegingen zoals lopen, sporten, werken en zelfs ademen.

Daar waar het bindweefsel niet meer voldoende kan meebewegen, ontstaan vroeg of laat problemen. Cranio-Sacraal therapie is een van de weinige therapieën die klachten behandelt door het bindweefsel te onderzoeken. Ons bindweefsel is namelijk in staat om fysieke en mentale spanningen op te slaan. Het wordt daarom ook wel bindweefseltherapie genoemd. Als Cranio-Sacraal therapie specialist in Vlaardingen en Nootdorp, Zuid-Holland, ga ik graag op zoek hoe ik kan zorgen voor een stimulatie van jouw zwangerschap.

Betekenis Cranio-Sacraal

Cranio betekent schedel, sacrum betekent heiligbeen. Cranio-Sacraal therapie omvat dus het hele systeem tussen schedel en heiligbeen, hersenvocht en ruggenmerg. Het Cranio-Sacraal systeem bestaat uit membranen (de hersenvliezen) en uit hersenruggenmergvloeistof, die de hersenen met het ruggenmerg omgeven en beschermen. Als Cranio-Sacraal therapie specialist, in Zuid-Holland, ga ik graag op zoek naar wat dit voor jouw zwangerschap betekent.

Er bestaat naast het hart- en een ademritme ook een Cranio-Sacraal ritme. Dit ritme geeft een Cranio-Sacraal therapeut informatie over het functioneren van het Cranio-Sacraal systeem. Functioneert dit systeem goed, dan heeft het een positieve invloed op de ontwikkeling en de werking van de hersenen. Een verstoring van dit natuurlijke ritme heeft een negatieve invloed op de hersenen en het ruggenmerg en daardoor op het functioneren van het centraal zenuwstelsel.

Dit kan bij baby’s en volwassenen tot veel klachten leiden; pijn, beweging- en coördinatieproblemen, orgaanklachten, gedrag- en gevoelsstoornissen. Het doel van deze therapie is verstoringen van het natuurlijke bewegingsritme van alle bindweefselvliezen te herstellen, zodat het hele systeem weer in balans komt.

Wat is het Cranio-Sacraal ritme?

Het Cranio-Sacraal ritme wordt ook wel de ademhaling van de hersenen genoemd. Het is de beweging van het uitzetten en het inkrimpen van het cranium (de Latijnse naam voor schedel) en het sacrum (het heiligbeen). Dit uitzetten en inkrimpen van de schedelbotten en het heiligbeen wordt veroorzaakt door de aanmaak en opname van de hersen- en ruggenmergvloeistof dat in de hersenen wordt gemaakt. Dit stroomt dan via de hersenen door het ruggenmerg naar ons heiligbeen en weer terug.

Dr. John Upledger heeft in zijn studie Osteopathie ontdekt dat er beweging bestond in de hersenen. Dit was in die tijd niet bekend. Hij assisteerde bij een operatie aan de hersenen, met de bedoeling de hersenen stil te houden, zodat de chirurg goed kon opereren. Hij kon deze beweging niet stoppen en ontdekte zo het Cranio-Sacraal ritme. Dit is hij toen verder gaan ontrafelen en is zo de grondlegger geworden voor de Cranio-Sacraal therapie.

Hoe herstelt het Cranio-Sacraal ritme?

Wanneer je niet meer lekker in je vel zit, of emotionele klachten hebt waar je geen vat op hebt, dan raak je uit balans. Het Cranio-Sacraal systeem is dan waarschijnlijk ook uit balans: wat ik dan merk is dat de kracht van het Cranio-Sacraal ritme is afgenomen, de uitslag bij de voeten minder is dan normaal zou kunnen, of dat er geen symmetrie meer is.

Een behandeling verbetert je ritme

Na een behandeling Cranio-Sacraal therapie is er vaak een enorme verbetering opgetreden in het ritme, wat weer positief is voor het stimuleren van de zwangerschap. Wanneer er dus te veel spanning in ons lichaam ontstaat, raakt de subtiele balans van het lichaam verstoord en is dat te voelen in het Cranio-Sacraal ritme. Bewust of onbewust is dan de spanning van ons innerlijk systeem zo groot geworden, dat ons lichaam dat niet zelf meer herstelt. Wat dan nodig is, is de ontspanning van het bindweefsel, zodat het eigen zelfherstellend vermogen van het lichaam weer “aan” staat.

Dit subtiele ritme kan je over het hele lichaam voelen, maar het duidelijkst voel ik het bij de voeten, het hoofd en de oren. Ik begin ook meestal met het voelen van de voeten, om zo een duidelijk beeld te krijgen van het ritme en de eventuele verstoring. Daarom is op zoek gaan naar een Cranio-Sacraal therapie specialist geen onverstandige keuze. Ik onderzoek dan hoe het met de kracht, de diepte, de symmetrie of de kwaliteit is en waar er zich een blokkade bevindt. Door subtiele handgrepen toe te passen op de plaats van de blokkades, kunnen deze oplossen. Dit ondersteun ik ook verbaal. Zodat wanneer er onverwerkte ladingen naar boven komen, deze kunnen oplossen, er inzicht kan ontstaan en oude patronen losgelaten kunnen worden.

Maak een afspraak om te kijken wat ik voor jouw zwangerschap kan betekenen

Gaan de hoeveelheid stress en jouw kinderwens niet samen? Dan wil je misschien graag weten wat een specialist in Cranio-Sacraal therapie , in Zuid-Holland, voor jou en jouw zwangerschap kunnen betekenen. Maak dan een afspraak met mij en dan kunnen wij binnenkort van gedachtes met elkaar wisselen. Je kan een afspraak maken voor een skype- of belafspraak. Zo maak je kennis met mij en stel je alle vragen over wat Cranio-Sacraal therapie, bij mij in Vlaardingen of Nootdorp (Zuid-Holland) voor jou en jouw zwangerschap kan betekenen. Neem telefonisch contact met mij op via 06-45730864 of stuur een e-mail naar info@craniotherapie.nl .